poniedziałek, 8 listopada 2010

Tartinki z buraka z serkiem kozim

Składniki:
1 czerwony burak
1 burak chioggia (jest w przekroju biało-czerwony)
100 ml śmietanki 30 procentowej
200 g świeżego koziego twarożku
listki świeżej mięty, pieprz, sól

Buraki należy pokroić w cienkie plasterki i blanszować przez 1 minutę we wrzącej wodzie. Następnie wyjąć, osuszyć oraz ostudzić.
Śmietankę ubijamy i delikatnie łączymy z kozim serkiem. Dodajemy posiekane listki mięty, przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Gotową masę nakładamy najlepiej do rękawa cukierniczego i robimy buraczane tartinki, czyli na plastry buraka wyciskamy masę, przykładamy na to kolejny plaster, nakładamy masę, no i jeszcze jeden plaster kładziemy na samą górę.
Tartinki ozdabiamy wg gustu.