poniedziałek, 24 marca 2014

Koktajl do posiłku

Każdy miłośnik koktajli wie co jest najważniejsze - oczywiście dobry blender, bez niego najlepszy koktajl wyjdzie tragiczny, przepis niewiele tu zmieni. Oczywiście można próbować robić koktajl w mikserze, ale jak dla mnie to strata czasu i energii, tylko jakieś zaklinaczki wiedzą jak zrobić by taki napitek miał dobrą konsystencje.

Dla mnie koktajle to duża część diety, pochodzą z nich mniej więcej 1/2 kalorii jakie spożywam w ciągu całego dnia. Jestem aktywna, dużo biegam i nie wyobrażam sobie aby nie dostarczać sobie w ten sposób energii, dla mnie koktajl z avocado to dużo lepsze wyjście niż pasta z avocado na chleb - kwestia przyzwyczajenia może, może raczej wygody i przyzwyczajenia. Gustu.

Dochodząc do sedna - byłam zrozpaczona kiedy mój blender, tak, tak - zakończył swój żywot. Pamiętam wcześniejsze maszynki tego typu i zęby zaczęły zgrzytać momentalnie. Postanowiłam podejść do zakupów racjonalnie, w końcu od czego jest internet - zapoznałam się z różnymi poradnikami np. http://www.rtvagd.net/blender/  i ostatecznie postanowiłam... kupić dokładnie taki sam sprzęt jaki miałam - na allegro, bo już nieprodukowany. To się nazywa siła przyzwyczajenia.

A przy okazji polecam koktajle!

środa, 19 marca 2014

Domowe grillowanie

Mieszkam w bloku, także letnie grillowanie zwykle mnie omijało, ale nie tym razem! Postanowiłam zrobić o po swojemu i grillować mimo wszystko. Z pomocą przyszedł grill elektryczny i długi przedłużacz :D Na balkonie wystawiłam stolik i krzesła, grillowanie się odbędzie.

Ale wiecie czego się nie spodziewałam? Że kiełbasa z grilla smakuje inaczej niż kiełbasa z grilla elektrycznego. Tak, niemożliwe a jednak! ;)

Mięso wyszło jednak nieco lepsze - była karkówka z glazurą, macie przepis:

2 łyżki miodu
2O ml brandy
2 łyżki oliwy
sól, pieprz, czosnek

400 g karkówki

Z podanych składników robimy glazurę, karkówkę kroimy na grube steki i smarujemy glazurą z obu stron. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po godzinie mięso można kłaść na grillu i często przewracając i smarując glazurą za każdym razem grillujemy przez 20-30 minut w zależności jak grube plastry mięsa przygotowaliśmy. Jemy!